Onderhoud tapijt
Regelmatig onderhoud voor behoud van uitstraling en langere levensduur
Ons tapijt is gemaakt uit de beste materialen en eenvoudig in het onderhoud, zeker die soorten die voorzien zijn van een speciale vuilwerende laag. Maar ze hebben net als andere vormen van vloerbedekking op z’n tijd wel aandacht nodig. Meestal een stofzuiger, soms een iets ingrijpender reinigingsbeurt. Zo blijft het tapijt nog langer mooi en gaat het ook langer mee. Op deze pagina vindt u een aantal tips voor eenvoudig, maar effectief tapijtonderhoud.
Voorzorg
Tapijt is warm, comfortabel en sfeervol. Een sterk product waar onbekommerd op kan worden geleefd. Vele jaren lang. Natuurlijk is het wel verstandig bij de keuze enige voorzorg in acht te nemen. Op plaatsen waar veel wordt gelopen, zoals gang en trap, zal een tapijt in een praktische kleur het beste voldoen. Kijk in dat verband ook kritisch naar het dessin. Op effen tapijt zie je nu eenmaal meer dan op een gemêleerd tapijt. Behalve voor de vormgeving geldt datzelfde ook voor meer functionele zaken. De grootste vijand van alle soorten vloerbedekking, hard en zacht, is nog altijd zand. Een rooster buiten of een schoonloopmat bij voor- en achterdeur vangt het ergste vuil en vocht al op voordat het kwaad kan. Kleine moeite, groot resultaat.
Dagelijks onderhoud
Door regelmatig onderhoud blijft uw tapijt langer mooi. Binnengelopen vuil en vlekken moeten natuurlijk direct worden verwijderd. Laat modder eerst even opdrogen, dan is het gemakkelijker op te nemen. Stof is vaak niet of nauwelijks te zien, maar is er wel. Twee maal per week stofzuigen is daarom echt het minimum. Zowel voor het effectief verwijderen van stof als van grover vuil. Ook zullen de poolvezels in de looppaden zich weer oprichten. Het tapijt ziet er in een handomdraai weer prachtig uit.
Stofzuiger
Een goede stofzuiger is het halve werk. Oude, slecht onderhouden stofzuigers en apparaten waarvan de stofzak (bijna) vol is, doen hun werk aanmerkelijk minder. Aangeraden wordt een stofzuiger met een aangedreven rollenborstel en een onderdruk van minimaal 160 millibar. Dat getal is belangrijker dan een hoog elektrisch vermogen – op de stofzuiger aangegeven als het aantal Watts. Gegevens over die belangrijke onderdruk kunt u vinden in de technische specificaties van het apparaat in de winkel of vraag erna bij de verkoper. Uit hygiënisch oogpunt is het belangrijk om de stofzak maandelijks te vernieuwen. Ook als die nog niet vol is. Een stofzuiger met een fijn stoffilter (bij voorkeur een hepafilter) of een dubbelwandige stofzak, is een echte aanrader. Het zorgt ervoor dat het overgrote deel van de stofuitstoot in de stofzuiger wordt tegengehouden. Gunstig voor mensen met een allergie voor huisstof.
Periodiek onderhoud
Ondanks regelmatig stofzuigen, zal het tapijt er na verloop van tijd afhankelijk van het gebruik anders gaan uitzien dan toen het pas was gelegd. Looppaden vervuilen nu eenmaal meer dan andere plaatsen. Ook zullen de polen op deze intensief gebruikte plaatsen meer ingelopen zijn. Opgebouwde vervuiling is over het algemeen goed te verwijderen. Er zijn diverse methodes die geschikt zijn om zelf uit te voeren. Dit periodieke onderhoud kan het beste plaatsvinden eens in de 1 à 1½ jaar, afhankelijk van het gebruik. Droogpoeder is wellicht het bekendste product. Het is geschikt voor de behandeling van synthetische tapijten met een lage pool. Het poeder heeft de eigenschap vuil en stof aan zich te binden. Het wordt over het tapijt gestrooid, licht ingemasseerd en na korte tijd weer opgezogen. Behalve bij de drogist is droogpoeder vaak ook verkrijgbaar bij woninginrichters.
Let op!
Droogpoeder is niet geschikt voor tapijt met een hoge pool en ook niet voor naaldvilt tapijt. Van de andere verkrijgbare methodes worden producten op basis van droogschuim of shampoo afgeraden. De kans is groot dat er kleverige zeepresten achterblijven die versneld weer vuil aantrekken.
Groot onderhoud
Voor het behoud van uw tapijt wordt aanbevolen eens in de 2-3 jaar een totaalreiniging te laten uitvoeren. Wanneer er weinig aan periodiek onderhoud wordt gedaan, moet dit eigenlijk nog vaker gebeuren. Groot onderhoud is een klus voor een professioneel bedrijf. Zij kunnen met verschillende reinigingsmethoden, afgestemd op specifieke situaties, een zo optimaal mogelijk resultaat bereiken. Bekende methoden zijn bijvoorbeeld sproei-extractie, pad reiniging en reiniging op basis van koolzuur. Een groot aantal professionele reinigingsbedrijven is georganiseerd in de Stichting Waarborg tapijt- & meubelstofreiniging. Deze bedrijven hebben de kennis en de juiste apparatuur en zijn verzekerd tegen calamiteiten. Bovendien worden ze regelmatig beoordeeld op hun werkwijzen en resultaten. Daarnaast kent deze Stichting een geschillencommissie. Kies dus voor kwaliteit en zekerheid, ook als het gaat om reiniging en onderhoud.
Vlekverwijdering
Tapijt is een prachtig product. Comfortabel, kleurrijk, geluiddempend. Allemaal pluspunten. De enige zorg is vaak de gedachte aan een mogelijke vlek. Goed nieuws. Een vlek in tapijt hoeft over het algemeen geen reden tot ongerustheid te zijn. Wist u dat 90% van de vlekken die ontstaan in het normale dagelijkse gebruik, verwijderd kunnen worden met louter schoon water?
Voorkom erger
In de praktijk ontstaan de meeste problemen doordat vlekken verkeerd worden behandeld. Veel mensen geloven nog dat zeephoudende producten als afwasmiddel of wolwasmiddelen de vlekken laten verdwijnen. Dat is beslist niet het geval of hooguit tijdelijk. Ook het strooien van zout op rode wijnvlekken is zo’n hardnekkig misverstand. Maar hoe dan wel te handelen? Om te beginnen is voorkomen beter dan genezen. Hoe eerder u erbij bent, des te beter het resultaat. Het behandelen van een vlek begint altijd met het grof verwijderen van de gemorste substantie. Gebruik daarvoor gewoon een lepel en werk van buiten naar binnen. Daarna volgt een meer specifieke behandeling.
In water oplosbaar
De meeste vlekken zijn oplosbaar in water. Dit zijn bijvoorbeeld vlekken van koffie, thee, melk, babyvoeding, maar ook beruchte vlekken als fruitsap en wijn. Leg gewoon een vochtige, schone theedoek op de vlek en druk deze licht aan. Ga voorzichtig te werk. Nooit wrijven, maar lichtjes deppen! Anders kunnen de poolvezels blijvend beschadigd raken. Herhaal deze handeling een aantal keren tot de theedoek niet meer aankleurt. Daarna de plek rustig laten drogen. Niet overheen lopen. En ook geen haarföhn gebruiken. Warmte kan eventuele resten van de vlek namelijk fixeren.
Vlekverwijderaars
Wanneer de vlek door bovengenoemde watermethode niet verdwijnt, dan zijn er oplosmiddelhoudende vlekverwijderaars nodig. Dat is onder andere het geval bij verf, nagellak, teer en lijm, maar ook bij ijzerhoudende vlekken als roest en bloed. Ga beslist niet zelf experimenteren met huismiddeltjes zoals terpentine, thinner of wasbenzine. Deze middelen dringen in de vezel, waardoor de vlek fixeert. Laat de vlek met rust en informeer bij de specialist naar de beste behandelmethode. Er zijn professionele vlekkenmiddelen in de handel die gemakkelijk en effectief vlekken uit uw tapijt verwijderen. Deze middelen werken zelfs nog als de vlek al enige tijd bestaat. Vraag advies over goede vlekverwijderaars bij uw woninginrichter.
Hardnekkige vlekken
Toegegeven, sommige vlekken zijn hardnekkig. Chloorvlekken van bijvoorbeeld bleekmiddelen veroorzaken bij vrijwel alle tapijt onherstelbare verkleuringen. De enige uitzondering hierop zijn de innovatieve chloorbestendige tapijtkwaliteiten. Ook vlekken van gekleurd crêpepapier zijn helaas niet of zeer moeilijk verwijderbaar. Een andere irritatiebron, bloedvlekken, zijn met een beetje lauw water weer wél goed aan te pakken. Zeker als er direct wordt opgetreden. Later kan zo’n plek altijd nog worden nabehandeld met een speciale vlekverwijderaar.
STAPPENPLAN
Nog even de belangrijkste punten op een rij.
1. Gemorste substantie zo snel mogelijk opscheppen of opnemen.
2. In water oplosbare vlekken in een schone, vochtige doek laten trekken.
3. Overige vlekken (na)behandelen met een van de speciale vlekverwijderaars voor tapijt.
4. Géén zeephoudende schoonmaakmiddelen gebruiken, géén huishoudelijke oplosmiddelen, géén zout.
5. Nooit wrijven, uitsluitend lichtjes deppen. Nooit föhnen, vlek gewoon aan de lucht laten drogen.